Poll

Životinje
Zbog kojih životinja najčešće dolazite u zoo vrt?

Foke
Žirafa, zebra ili slon
Majmuni, lemuri ili tamarini
Podolska goveda, zebu, watusi ili bivoli
Papagaji i ostale ptice
Lavovi, tigrovi ili ostale zveri
Egzotične životinje
Votes: 3428

Priljatelji

Decije pozoriste Su
Het Nap
Palic info
grad subotica

Weather

Server down.

Gallery

Usluge

palic smestaj

A fogságban tartott vadállatok szükségletei

Az ember mindig kifejezte igényét, hogy a vadállatok a közelében éljenek. Valamikor régen csak szórakoztatásra és mutogatásra használták õket és senki sem törõdött a jólétükkel, teljesen lehetetlen feltételek közt tartották az állatokat. Még manapság is akadnak olyan állatkertek, ahol rossz körülmények között vannak. Azonban, idõvel a legtöbb állatkert elkezdett átalakulni, megkísérelve minél jobb fizikai és más föltételeket biztosítani az állatok számára.

Napjainkban a haladó állatkertek bekapcsolódtak az oktatásba, a kutatásokba és a környezetvédelembe, azzal a céllal, hogy az állatoknak egészséges feltételeket teremtsenek, amelyek közt azok természetesen viselkednek. Az állatok nagyon érzékeny lények és ha nincsenek számukra biztosítva a nélkülözhetetlen feltételek, többféle módon reagálnak. Megszűnnek gondoskodni magukról, oly módon, hogy elhanyagolják szőrzetüket vagy tollruhájukat, levertté válnak, elutasítják a táplálékot, idegesen viselkednek, sérülést okoznak maguknak vagy másoknak. A legrosszabb esetekben hirtelen elpusztulnak. A következő feltételek biztosításáról kell gondoskodni a fogságban tartott állatok esetében :

1. Terület és környezet
2. Táplálék
3. Egyedek száma és a többi feltétel a szaporodáshoz
4. Más fajtákkal való érintkezés
5. A természetes viselkedés kifejezésre juttatásának lehetősége

Fontos kihangsúlyozni, hogy fogságban a sikeres állattartáshoz mindegyik fent említett feltételt biztosítani kell. Csak az állat természetes életmódjára vonatkozóan feltett kérdésekre adott helyes válaszok vezetnek el bennünket olyan feltételeknek megteremtéséhez, amelyek között képesek az állatok élni és megőrizni testi és lelki egészségüket.

Terület és környezet

Aki a fogságban tartott állatoknak jót akar, először is biztosítsa az állat számára azokat a feltételeket, amelyek hasonlóak az állat természetes környezetében levő feltételekhez. Ahhoz, hogy megvalósítsa az állat természetes környezetének feltételeihez leghasonlóbbak megteremtését, elengedhetetlen az állat szükségleteinek az ismerete.

Hol él az állat? Milyen éghajlat alatt? Milyen típusú természetes élőhelye? Hogyan mozog a természetben? A természetben mekkora területet tart magáénak az állat? Hol rejtőzködik veszély esetén és hol alszik?

Táplálék

Minden élőlénynek megfelelő táplálékforrásra és vízre van szüksége egészsége megőrzése érdekében. Az, hogy nem jut elegendő és megfelelő táplálékhoz, nagyon gyorsan meglátszik az állaton. Lesoványodik, a testét borító szőr vagy toll kihullik, fénytelenné válik.

Mivel táplálkozik az állat? Hogyan jut hozzá a táplálékhoz? Milyen alakban fogyasztja el táplálékát? Mennyi időt tölt táplálékkereséssel? Naponta hányszor étkezik? Milyen mennyiségű ételt fogyaszt el egy étkezés alkalmával?

A fogva tartott egyedek száma és a szaporodás más feltételei

Az állatok különféle módon szervezett társas csoportokban élnek, kezdve azoktól, amelyek magánosan élnek és csak a párzási periódusban társulnak fajtársaikhoz, egészen azokig, amelyek nagy csoportokat képeznek.

Csoportokban vagy magánosan él-e az állat? Mekkora közösségben él? Állandóak -e a csoportok vagy csak időszakosak? Mikor párzik? Hogyan gondoskodik az anya az utódokról? Kapcsolatba kerülnek-e az utódok a csoport többi tagjával?

Kapcsolat más fajokkal

A természetben az állatok sohasem élnek egymagukban, így vagy úgy, de mindig közeli kapcsolatba kerülnek a többi állattal. A gondozóval vagy a látogatókkal létrejövő kontaktus stresst válthat ki az állatnál, ha a kapcsolatteremtés nincs megszervezve, összhangban azzal a helyzettel, amelyet az állat megszokott.

Milyen sűrűn kerül az állat kapcsolatba más fajokkal? Hogyan reagál a találkozásra? Milyen távolságról reagál a másik faj képviselőjére? Hogyan viselkedik a találkozáskor? Mennyi időre van szüksége a találkozás után, hogy újra a megszokott módon viselkedjék?

Az állatok viselkedése a természetben

Az állatok a természetben idejük legnagyobb részét táplálék-, víz- és az utódok biztosítása érdekében, társkereséssel töltik. Az állatok fogságba helyezésével, ahol biztosított számukra a táplálék, a víz és a társ, olyan helyzetbe kerülnek, hogy az életük üressé válik és a nap legnagyobb részében unatkoznak. Ezért fontos tudni, hogy az állatok a természetben hogyan keresik a táplálékukat, a vizet és a partnert, továbbá, hogy mivel töltik “szabadidejüket”. Ezen ismeretek alapján fogságban is biztosítani tudjuk számukra azokat az ingereket, amelyek természetes környezetükben végzett aktivitásaikhoz hasonlókra serkentik őket.

Hogyan keresi táplálékát az állat? Mely érzékszerveit használja táplálékkeresés közben? Szeret-e az állat fürödni? Mit csinál az állat, ha jóllakott? Mennyi időt és melyik napszakot tölti alvással Játszik-e az állat és ha igen, akkor egyedül vagy a társaival?

Dr Mészáros Gábor